SKŁADNIKI NA 16 PORCJI

  • 10 dag suszonych moreli
  • 5 dag kandyzowanych wiśni
  • 30 dag rodzynek
  • 20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 dag mielonych migdałów
  • 100 ml rumu
  • 1/2 kg mąki
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 25 dag chudego twarożku
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • sól

POLEWA:

  • 1/2 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Morele, wiśnie i skórkę pomarańczową posiekać, wymieszać z rodzynkami, zalać rumem, przykryć, odstawić na 2 godziny.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zmiksować z masłem, cukrem, twarożkiem, jajkami, przyprawą do piernika, szczyptą soli. Dodać bakalie wraz z rumem i migdały, zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować podłużny bochenek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C, włożyć ciasta, zmniejszyć do 175 st C, piec ok. 45 min.

Polewa: masło stopić, polać gorące keksy, posypać połową cukru pudru. Gdy ciasta ostygną, posypać resztą cukru pudru.