SKŁADNIKI NA 16 PORCJI

CIASTO:

  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • starta skórka z cytryny
  • żółtko
  • jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

NADZIENIE:

  • szklanka cukru
  • 300 ml śmietany
  • 4 łyżki miodu
  • 40 dag posiekanych orzechów włoskich

PONADTO:

  • żółtko
  • łyżka mleka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

Ciasto: masło utrzeć z cukrem i skórką z cyrtyny. Dodać jajko i żółtko, stopniowo wsypywaćmąkę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.

Nadzienie: cukier stopić na suchej patelni na jasny karmel, dodać śmietanę i miód, mieszając zagotować. Wsypać orzechy włoskie, ew. dodać łyżkę wody, wymieszać, ostudzić.
Tortownicę natłuścić. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dwa placki. Jednym plackiem wyłożyć dno tortownicy, formując brzeg wysokości 2 cm.
Nadzienie orzechowe wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Przykryć pozostałym ciastem. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 45 minut w temp. 175 st. C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć, ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.