SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- kurczak (ok. 1,3 kg)
- łyżeczka rozmarynu
- 20 ząbków czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- pęczek dymki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.
Ząbki czosnku obrać i posiekać. 1/3 czosnku natrzeć kurczaka od środka, 1/3 włożyć pomiędzy skórę i mięso.
Resztę czosnku wymieszać z połową wina i wlać do brytfanki. Ułożyć w niej kurczaka i piec 1 godz. w temp. 200°C.
Dymki oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, tuszkę polać pozostałym winem.
Mięso wyjąć. Sos z pieczenia zlać do rondelka, wymieszać ze śmietaną i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z sosem i ziemniakami.