SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 jajek
  • puszka zielonego groszku
  • 15 dag sera feta light
  • 10 dag ostrego żółtego sera (np. sokół)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Cebule obrać, pokroić w dużą kostkę, sparzyć.
Gorące ziemniaki i cebulę zmiksować na pur e, dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Groszek konserwowy odcedzić z zalewy, dokładnie osączyć na sicie. Fetę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Groszek i ser feta dodać do pur e ziemniaczano-cebulowego. Wsypać starty żółty ser, całość dokładnie wymieszać.
Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem, nałożyć do natłuszczonej masłem, podłużnej formy o wymiarach 25x11 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Piec około 1 godziny.