Składniki na 6 porcji

  • 1 kg karczku wieprzowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka mąki
  • olej do przesmażenia
  • majeranek, kminek, sól, pieprz

Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, czosnkiem, musztardą i ziołami, odstawić w chłodne miejsce na 4-5 godzin.
Mięso oprószyć solą i mąką. Olej rozgrzać na patelni, włożyć karczek i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać osoloną wodą. Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C, często podlewać wytwarzającym się sosem.
Karczek pieczony podawać na zimno z ćwikłą, chrzanem lub sosem tatarskim. Można też na gorąco z kapustą i grzybami.