SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 75 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2-3 filety anchois (z puszki)
  • 7 dag zielonych oliwek
  • cebula
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz, papryka
  • tłuszcz do blaszki

PONADTO:

  • 4 pomidory
  • 20 dag kaszki kukurydzianej
  • 1/2 l bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

- Kajzerki namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Filety anchois osączyć, posiekać. Oliwki przepołowić. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić, wrzucić cebulę, zeszklić.
- Mięso mielone, jajka, kajzerki, koncentrat pomidorowy, oliwki, anchois i cebulę wyrobić na jednolitą masę, dodać oregano i tymianek, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą zmielonej papryki.
- Podłużną formę żaroodporną lub blaszkę natłuścić, włożyć masę, wyrównać. Piec 1 godzinę w temp. 200°C.
- Bulion zagotować, na wrzący wsypać kaszkę kukurydzianą, wymieszać, gotować na małym ogniu około 10 minut. Polentę przełożyć do salaterki.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pomidory, przesmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pieczeń ułożyć na pomidorach, podawać z polentą.

Uwaga! Zamiast polenty można podać makaron (np. wstążki), frytki lub ryż.