Na 8 porcji

  • 1 i 1/2 kg łopatki jagnięcej
  • 15 dag zielonego groszku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 dag oliwek bez pestek
  • 5 dag chleba bez skórki
  • 3 dag tartego parmezanu
  • gałązka szałwii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

- Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć. Boczek pokroić w małą kostkę. Oliwki pokroić w kawałki.
- Chleb, boczek, zielony groszek, oliwki i parmezan wymieszać. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
- Mięso umyć, osuszyć. Lekko rozbić, na środku rozsmarować farsz. Zwinąć, obwiązać dokładnie kuchenną nicią. Kilka listków szałwii posiekać, wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, natrzeć pieczeń.
- 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, włożyć pieczeń, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, polać sosem z pieczenia, skropić winem. Piec 1 godzinę 40 minut w temp. 190°C. W czasie pieczenia mięso obrócić kilka razy, jeśli jest suche, skropić wodą.
- Gotową pieczeń odstawić na 10 minut. Pokrojoną w plastry podawać z ziemniakami z groszkiem.