SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • pęczek marchwi
  • cebula
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 pomarańcze
  • 80 dag piersi kurczaka
  • 5 dag migdałów bez skórki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

- Marchew oskrobać, opłukać i pokroić w krążki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Listki rozmarynu też posiekać.
- Dwie pomarańcze grubo obrać (żeby nie było białej skórki), miąższ podzielić na cząstki, sok zachować. Trzecią pomarańczę przepołowić, wycisnąć sok.
- Piersi opłukać zimną wodą i osączyć. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć je, a na patelni podgrzać olej.
- Filety z kurczaka smażyć obracając 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać marchew, cebulę i rozmaryn, wszystko krótko razem przesmażyć.
- Mięso zalać bulionem i sokiem pomarańczowym i dusić 10 minut. Na koniec dodać kawałki pomarańczy i migdały i krótko razem podgrzać.