Na 6 porcji

  • 6 kotletów jagnięcych z antrykotu
  • 1/2 l wytrawnego białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 kg dyni
  • mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • mąka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz, imbir
  • 3 dag cukru pudru

- Czosnek obrać, pokroić w krążki. Kotlety opłukać, osuszyć, oprószyć mąką. Olej rozgrzać w rondelku, włożyć kotlety, zrumienić z obu stron. Oprószyć solą, imbirem i pieprzem. Wlać wino, dodać czosnek, przykryć i dusić na małym ogniu 1 godzinę.
- Dynię pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Masło stopić w rondlu, przesmażyć cebulę i dynię.
- Podlać 3 łyżkami wody, przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Przykryć, dusić 20 minut. Odkryć. Gdy woda odparuje, wsypać cukier puder, smażyć 2-3 minuty.
- Kotlety podawać z dynią lub gotowanymi ziemniakami.