Składnik na 8 sztuk
- 8 dużych pieczarek
- mała cebula
- 2 puszki śledzi po tasmańsku
- kilka gałązek natki
- 3 łyżki startego żółtego sera
- łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól
Pieczarki obrać, odciąć trzony i lekko wydrążyć. Cebulę i trzony posiekać. Blachę wyłożyć folią aluminiową i natłuścić łyżeczką masła.
Resztę masła z olejem rozgrzać na patelni, włożyć kapelusze, zrumienić i ułożyć na blasze wewnętrzną stroną do góry. Oprószyć solą.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i posiekane trzony. Zdjąć, wymieszać ze śledziami, przyprawić.
Kapelusze grzybów napełnić farszem, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 200°C.
Pestki słonecznika zrumienić na patelni bez tłuszczu. Natkę opłukać, posiekać. Pieczarki podawać na ciepło posypane pestkami i natką.