Składnik na 8 sztuk

  • 8 dużych pieczarek
  • mała cebula
  • 2 puszki śledzi po tasmańsku
  • kilka gałązek natki
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól

Pieczarki obrać, odciąć trzony i lekko wydrążyć. Cebulę i trzony posiekać. Blachę wyłożyć folią aluminiową i natłuścić łyżeczką masła.
Resztę masła z olejem rozgrzać na patelni, włożyć kapelusze, zrumienić i ułożyć na blasze wewnętrzną stroną do góry. Oprószyć solą.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i posiekane trzony. Zdjąć, wymieszać ze śledziami, przyprawić.
Kapelusze grzybów napełnić farszem, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 200°C.
Pestki słonecznika zrumienić na patelni bez tłuszczu. Natkę opłukać, posiekać. Pieczarki podawać na ciepło posypane pestkami i natką.