Składniki na 6 porcji

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 4 pomidory
  • 60 dag cielęciny
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 5 filetów anchois
  • po 150 ml bulionu i białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • 25 dag majonezu
  • sól, pieprz
  • listki bazylii i oliwki do dekoracji

Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. Cielęcinę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać. Cytrynę obrać, pokroić w kostkę.
Łyżkę oliwy rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić, wyjąć i odłożyć. Na ten sam tłuszcz włożyć mięso i obsmażyć na rumiano.
Dodać tuńczyka, 3/4 pomidorów, anchois i cytrynę. Wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem, przykryć.
Mięso dusić ok. 1 godziny i 20 minut. Pod koniec duszenia dodać zeszkloną cebulę. Cielęcinę ostudzić w rondlu i wyjąć.
Sos z duszenia zmiksować. Wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i udekorować resztą pomidorów i listkami bazylii.
Mięso pokroić w cienkie plastry, podawać z sosem, przybrane oliwkami.