Składniki na 24 porcje

  • 20 dag mąki
  • torebka suszonych drożdży
  • 3 puszki Śledzi po włosku
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 5 dag startego sera typu mozzarella
  • olej
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Drożdże rozrobić ze 100 ml letniej wody, zagnieść z mąką. Ciasto szczelnie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz.
Oliwki pokroić w plasterki. Śledzie wyjąć z sosu. Oliwki wymieszać z sosem, przyprawić.
Do ciasta dodać szczyptę soli i oregano, zagnieść i uformować płaski placek. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem.
Posmarować sosem i pokroić na 24 kwadraty. Na każdym ułożyć śledzia, posypać serem. Piec ok. 15 minut w temp. 220°C.