• 1/2 l śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego
  • po szklance malin i  i borówek amerykańskich
  • świeża mięta lub melisa do dekoracji

Borówki opłukać, maliny przebrać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, by się dobrze rozpuściła, ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z syropem i schłodzoną żelatyną.
Szklaną salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Nałożyć do niej połowę masy śmietanowej, wstawić na 15 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje, wyłożyć borówki, przykryć 1/2 pozostałej masy, lekko zastudzić. Wyłożyć maliny, zalać resztą masy śmietanowej, zastudzić.
Wyjąć z formy, zdjąć folię, kroić na porcje, ozdobić listkami ziół.