Na 4 porcje

  • 2 średnie golonki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • papryka

Marynata:

  • łyżeczka soli
  • kieliszek wódki
  • 2 szczypty pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna kolendry
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 1-2 goździki
  • kilka jagód jałowca
  • szczypta tymianku 

Golonki dokładnie oczyścić, opłukać. Składniki marynaty zalać 1 i 1/2-2 l przegotowanej zimnej wody, włożyć mięso, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie mięso odwrócić.
Marchewki, pietruszki i seler obrać, umyć, pokroić w kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka.
Golonki przełożyć do rondla. Marynatę przecedzić przez sito, zagotować i zalać nią mięso. Dodać wszystkie warzywa, gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 50 minut (tzn. 20 minut na każde 1/2 kg mięsa).
Mięso osączyć, ułożyć w brytfannie. Oprószyć papryką, podlać 1/2 szklanki wywaru, piec w temp. 200 st. C, aż się przyrumieni, około 20 minut. Podawać z sosem musztardowym i ziemniakami.

Sos musztardowy
Szklankę słodkiej śmietanki UHT wymieszaj z 1/2 szklanki wywaru z gotowania golonki i 3 łyżkami ostrej musztardy. Sos zagotuj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.