Na 8 porcji

  • 1 i 1/3 kg karkówki bez kości
  • 3 dag wędzonego boczku
  • por
  • cebula
  • jabłko
  • 3 marchewki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek natki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Karkówkę wieprzową opłukać, osuszyć. Z boku wyciąć kieszeń, całość oprószyć solą i pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę. Por oczyścić, pokroić w krążki. Cebulę obrać, przepołowić, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać cebulę, por i jabłko, wymieszać, zeszklić.
Farszem wypełnić mięso, obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami. nSmalec stopić w rondlu, zrumienić mięso ze wszystkich stron.
Mięso zalać bulionem, dusić pod przykryciem około 50 minut. Natkę opłukać, posiekać.
Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w kostkę. Obgotować 3 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
W rondlu stopić masło, wrzucić marchewkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, smażyć 3-4 minuty. Posypać natką.
Mięso wyjąć z rondla. Śmietanę i mąkę wymieszać, połączyć z sosem z pieczenia. Sos zagotować mieszając, przyprawić do smaku.
Mięso pokroić, polać sosem. Podawać z marchewką i ziemniakami.