Składniki na 12 porcji

  • 10 dag migdałów
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki Kakao 
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki spirytusu
  • masło i mąka do blachy
  • 2 łyżki płatków migałowych 
  • kilka orzechów pekan

Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć. Masło stopić z 15 dag czekolady. Płynną masę przelać do miski. Wbijać po kolei żółtka, cały czas ucierać. Białka ubić na pianę, wsypując po łyżce cukier.
Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać migdały, wlać spirytus, wymieszać. Pianę delikatnie (najlepiej łyżką) połączyć z masą.
Podłużną formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę. Piec 50 minut w temp. 180°C.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, ew. ozdobić orzechami.