SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 8 dużych strąków papryki
  • cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać.
2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.
Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem.
Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 C.
Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.
Papryki podawać polane sosem.