SKŁADNIKI NA 24 SZTUKI

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • aromat cytrynowy
  • cukier puder do posypania

Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtko, cukier puder i kilka kropli aromatu. Zagnieść ciasto dolewając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Na kawałku tektury narysować wzór euro, wyciąć nożyczkami. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Do placka przykładać szablon, małym nożykiem wycinać ciastka wzdłuż krawędzi (ostrze można rozgrzać nad płomieniem).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem.