Składniki na 6 porcji

  • 3/4 kg makaronu spaghetti
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka pokrojonych pomidorów 
  • łyżki startego parmezanu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem.