● 50 dag białego chleba (czerstwego)
● sól, pieprz
● 5 dojrzałych pomidorów
● czerwona cebula
● ogórek
● cytryna
● 5 łyżek oliwy extra vergine
● 4 łyżki czarnych oliwek
● 1-2 łyżki białego octu winnego

Chleb pokroić na małe kawałki i namoczyć w zimnej wodzie ze szczyptą soli. Odcisnąć i przełożyć do dużej miski.
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w cząstki. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplastry i dodać do pomidorów. Cytrynę umyć i ostrym nożem odkroić skórkę (białego nie odcinać). Skórkę pokroić na cienkie słupki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki przełożyć do miski z pokrojonym chlebem.
Obficie skropić sałatkę oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem skropić sałatkę octem i dodać oliwki, wymieszać.