● 1 i 1/2 kg bakłażanów
● cebula
● ząbek czosnku
● 5 łyżek oliwy
● łyżeczka soku z cytryny
● 45 dag pomidorów bez skórki w zalewie
● 150 ml jogurtu naturalnego
● łyżeczka soli, pieprz

Bakłażany umyć, osuszyć. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem kracie umieszczonej na blasze do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż będą miękkie (sprawdzić patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.
Upieczone bakłażany przekroić. Łyżką wyjąć miąższ i zmiksować na papkę, dolewając 3 łyżki oliwy.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na reszcie oliwy.
Pomidory osączyć z zalewy, drobno posiekać. Przełożyć do salaterki, połączyć z bakłażanami, cebulą, czosnkiem i sokiem z cytryny oraz jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i na 4 godziny wstawić do lodówki. Podawać na grzankach.

Popularną obok bakłażanowej, noszącą miano "kawioru dla ubogich"jest pasta przyrządzana z duszonych z cebulą grzybów, wymieszanych z twarogiem.