Koktajle te zyskały popularność dzięki Ernestowi Hemingwayowi, który nie tylko je chętnie wypijał, ale także opisał w wielu swoich tekstach.

Legenda głosi, że nazwa daiquiri pochodzi od miasta Baitiquiri, słynącego z kopalń manganu. Pracujący tam górnicy, broniąc się przed upałem, wymyślili orzeźwiający napój z cytryny, rumu, lodu i cukru.

Hemingwayowi podobała się inna wersja, według której koktajl zasmakował gen. Shafterowi - szefowi wojsk USA, które wylądowały na wyspie w 1898 roku. Kubańscy powstańcy gasili pragnienie mieszaniną dwóch trzecich rumu lub wódki i jednej trzeciej soku cytrynowego lub gorzkiej pomarańczy. Napój ten wozili w przywiązanych do siodeł butelkach.

Podobno Hemingway w czasie jednego popołudnia spędzonego w słynnym hawańskim barze Floridita, potrafił wypić ponad tuzin daiquiri. Nie licząc tych, które zabierał w termosie, aby je wypić po drodze do swojego domu w Finca Vigia. Do dzisiaj we Floridicie podaje się drinki Papa Doble (podwójny papcio) lub też Hemingway Special, wymyślone przez słynnego pisarza. Daiquiri zawierało cukier zabroniony choremu na cukrzycę Hemingwayowi. Wyeliminował go więc, podwajając ilość rumu i lodu, dodając kilka kropel maraskino.

W Hawanie istnieje także mały bar Bodeguita del Medio (Tawerna za Grosik), którego ściany pokryte są autografami wielu sławnych gości. Pieczołowicie zachowano przypisany Hemingwayowi dwuwiersz: "Moje mojito w Bodeguicie, moje daiquri we Floridicie". Tutaj właśnie, jako jeden z wariantów daiquiri, powstało tak modne dziś miętowe mojito.

Jak to zrobić

Składniki na 1 porcję

Daiquiri
● 40 ml białego rumu (Baccardi White Label)
● 20 ml soku z limonki lub cytryny
● łyżka cukru lub 10 ml syropu cukrowego 

Rum z sokiem z limonki lub cytryny wraz z kostkami lodu dokładnie wymieszać w shakerze. Przelać do kieliszka koktajlowego.

Zobacz także:

Mojito
● 2 gałązki mięty
● 20 ml soku z limonki
● 10 ml syropu cukrowego lub łyżka brązowego cukru
● 40 ml białego rumu
● odrobina wody sodowej

W wysokiej szklance rozgnieść listki mięty. Wlać sok z limonki i syrop cukrowy lub cukier, zamieszać. Wsypać sporą ilość kruszonego lodu, wlać rum i ponownie wymieszać. Dolać nieco wody sodowej i włożyć liście mięty.