Składniki na 4 porcje

  • 1 kg twarogu
  • 4 jajka
  • ok. 75 dag mąki pszennej
  • szczypta anyżu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • mąka do podsypania
  • miód

Biały ser zemleć. Dodać jajka, anyż, sodę, przesiany cukier puder, wymieszać. Nastepnie, dodając stopniowo mąkę, zagnieść gładkie ciasto (powinno być miękkie i lepić się do rąk).
Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na kilka porcji. Kolejno formować z nich wałki grubości kciuka, kroić na wałeczki długości 4-5 cm. Wzdłuż każdego wałeczka uformować ostrą krawędź.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć wałeczki krawędzią do góry. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać polane płynnym miodem.