Składniki na 4 porcje

  • główka zielonej sałaty
  • 5 zielonych szparagów
  • 4 młode ziemniaki
  • jabłko
  • 10 dag sera feta
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami)
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Szparagi umyć, pokroić na kawałki dł. 3 cm.
Ziemniaki włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Dodać szparagi, gotować jeszcze 5 min, odcedzić.
Fetę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę.
Sałatę podzielić na liście, umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidorki przepołowić.
Majonez, musztardę i ocet wymieszać, powoli dolewać olej cały czas mieszając. Sos przyprawić solą i pieprzem. Kawałki sałaty, ziemniaki, szparagi, jabłko, pomidory i ser włożyć do salaterki, polać sosem, delikatnie wymieszać.