● filiżanka mąki
● filiżanka mleka
● jajko
● łyżeczka cukru waniliowego
● łyżeczka cukru
● 2 łyżki masła
● tabliczka gorzkiej czekolady
● szczypta soli
● dowolne owoce
● bita śmietana
● tłuszcz do smażenia

Owoce opłukać, osuszyć, jeżeli to konieczne, obrać. Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać szczyptę soli, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy i przesianą mąkę, wymieszać. Odstawić na 30 min.
Rozgrzać i lekko natłuścić patelnię. Kolejno smażyć z obu stron jak najcieńsze naleśniki. Składać w chusteczki. Polewać stopioną czekoladą. Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.