● 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
● sól
● 4 jajka
● gałka muszkatołowa
● 200 ml mleka
● 4 łyżki masła
● 20 dag startego sera ementaler
● 2 cebule
● 2 łyżki posiekanego szczypiorku

W misce szybko zagnieść gładkie ciasto z przesianej mąki, jajek, mleka, szczypty gałki muszkatołowej i soli.
Zagotować około 4 litrów osolonej wody. Zanurzyć na chwilę deseczkę do krojenia we wrzątku. Rozsmarować na niej porcję ciasta. Zanurzyć nóż we wrzątku i gorącym zsuwać paski ciasta do gotującej się wody. Powtarzać, aż skończy się ciasto i wszystkie ugotowane spätzle wypłyną.
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i obtoczyć w 2 łyżkach stopionego masła, w serze, położyć na folii aluminiowej i pod przykryciem zapiekać w temp. 100°C, aż ser się stopi.
Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na gorącym maśle. Spätzle podawać z cebulą, posypane szczypiorkiem.