PRZEPISY DLA 2 OSÓB:
4 jajka
garść startego parmezanu
sól + pieprz
10 pomidorków koktajlowych
10 małych kulek mozzarelli
łyżeczka masła do smażenia
● 10 listków bazylii

Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy trzepaczką (wtedy omlet będzie puszysty), dodajemy parmezan, sól i pieprz. Umyte pomidory dzielimy na połówki. Kulki mozzarelli osączamy. Podgrzewamy masło na patelni i wlewamy masę jajeczną, smażymy. Gdy jajka lekko się zetną, układamy pomidory, a pomiędzy nimi kulki mozzarelli. Podgrzewamy 5 minut pod przykryciem, aż ser apetycznie się rozpuści. Omlet podajemy ciepły, posypany listkami bazylii, z kromką żytniego chleba. Zamiast mozzarelli można użyć szynki albo pokrojonej w plasterki kiełbasy – to na wypadek, gdyby ktoś wolał coś bardziej konkretnego.