2 jajka
1,5 szklanki mąki
po 1/2 szklanki mleka i niegazowej wody mineralnej
szczypta cukru
natka pietruszki
olej do smażenia
Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
300 g mielonej wołowiny
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
goździk
liść laurowy
100 ml czerwonego wina sól
pieprz
papryka w proszku
oregano
2 łyżki śmietany
ser ricotta do posypania

Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na oleju cienkie naleśniki. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Łączymy z osączonymi pomidorami i łyżką przecieru. Dusimy z goździkiem, liściem laurowym, dolewamy wino, gotujemy, aż płyn odparuje. Wyjmujemy liść laurowy i goździk, przyprawiamy farsz solą, pieprzem, papryką. Układamy na naleśnikach i zawijamy je w ruloniki. Smarujemy po wierzchu resztą przecieru pomidorowego wymieszanego ze śmietaną, posypujemy ricottą, podpiekamy na patelni pod przykryciem.