Prosto z gorącego Maroka

szklanka kuskusu
2–3 łyżki oliwy + sól
spora garść orzeszków piniowych
czerwona cebula
3 łyżki octu winnego pomarańcza
10 suszonych daktyli drylowanych
pieprz + kumin + cynamon
ostra mielona papryka
1/2 pęczka świeżej mięty

Kuskus mieszamy z łyżką oliwy i odrobiną soli, zalewamy wrzątkiem (tak aby pokrył kaszę), odstawiamy na bok, aż do spęcznienia. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na reszcie oliwy. Podlewamy octem winnym, dusimy, aż część sosu odparuje. Pomarańczę dzielimy na cząstki. Daktyle drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z kuskusem i przyprawiamy pieprzem, kuminem, cynamonem i papryką. Do tego – duuużo posiekanej mięty!