Olej z pestek śliwki: właściwości

Olej śliwkowy pozyskiwany jest z nasion śliwki domowej Prunus domestica. To złoto-żółta ciecz, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, B i betakaroten. Co ciekawe, olej ten pachnie niesamowicie, ale nie śliwkami - charakteryzuje go intesywny aromat marcepanu.

Najcenniejszy w kosmetyce jest ten nierafinowany, tłoczony na zimno, a zastosowań ma całe mnóstwo. W niektórych rejonach świata olej ten wykorzystuje się też w kuchni (na przykład we Francji i w Japonii). 

Zobacz też: Olej z pestek malin na twarz i włosy to hit naturalnej pielęgnacji. Zobacz dlaczego warto mieć go w kosmetyczce

Olej śliwkowy Ministerstwo Dobrego Mydła

Olej z pestek śliwki na włosy

Olej z pestek śliwki świetnie sprawdzi się w pielęgnacji włosów wysokoporowatych, czyli takich, które są suche, niesforne i zniszczone. Najczęściej są to włosy po wielu koloryzacjach, lub regularnej stylizacji z użyciem wysokiej temperatury. Jak go stosować? Jako serum na końcówki, lub kuracja na całej długości włosów. To pierwsze nie wymaga szczególnej instrukcji: po prostu pokrywamy niewielką ilością oleju suche końcówki włosów, aby zabezpieczyć je przed rozdwajaniem, wysuszeniem i uszkodzeniami mechanicznymi. Olejowanie włosów na całej długości natomiast, to bardzo popularna metoda na wzmocnienie, nawilżenie i wygładzenie kosmyków: należy pokryć olejem włosy na całej długości, pozostawić na noc, lub na kilka godzin, a następnie zmyć, nie pomijając etapu użycia odżywki (tylko wtedy w całości usuniemy olej z włosów i nie będą wyglądały na „tłuste”). 

Zobacz też: Oczyszczanie twarzy chałwą, masłem i olejem. Brzmi dziwnie – ale moja skóra w końcu wygląda dobrze bez makijażu

Olej z pestek śliwki na twarz: komedogenność

Olej śliwkowy w pielęgnacji twarzy jest lubiany szczególnie przez posiadaczki skór tłustych i problematycznych, ale też takich z pierwszymi oznakami starzenia. Przede wszystkim olej ten ma niski potencjał komedogenności, co oznacza że nie zapycha porów, nie pozostawia tłustego filmu na skórze i szybko się wchłania. Olej z pestek śliwki bogaty jest w przeciwutleniacze, między innymi „witaminę młodości” E, która wzmacnia ściany komórek i sprawia, że skóra jest napięta, elastyczna i nie poddaje się łatwo niszczycielskiemu działaniu wolnych rodników. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w składzie oleju dbają o barierę hydrolipidową naskórka, dzięki czemu chronią skórę przed utratą wody przez parowanie. Olej z pestek śliwki możemy stosować na krem, bezpośrednio na serum (wtedy należy pominąć krem), okazjonalnie do masażu twarzy, lub w przypadku cer przesuszonych - nawet jako baza pod makijaż.