Olej rzepakowy to jeden z elementów naszej diety dostarczający kwasów Omega-3. Ten cenny składnik pomagający regulować poziom cholesterolu nie jest wytwarzany i musi być dostarczany wraz z dietą. Znajduje się głównie w mięsie ryb morskich, ale także w oliwie z oliwek i właśnie oleju rzepakowym. Co więcej ma on aż dziesięć razy więcej kwasów niż oliwa z oliwek! Znajdziemy w nim idealne proporcje kwasów Omega-3 i kwasów Omega-6. Olej ten powinien znaleźć się w naszej diecie, szczególnie jeśli jest ona uboga w ryby.

Spożywanie oleju rzepakowego jest bardzo zdrowe dla naszego serca, zapobiega także miażdżycy. Kwasy tłuszczowe wspomagają też działanie mózgu, przeciwdziałają depresji oraz poprawiają pamięć i koncentrację.

Dodatkowo w oleju rzepakowym znajdziemy antyoksydanty przeciwdziałające wolnym rodnikom oraz witaminę E. Nie tylko spowalniają starzenie się organizmu i naszej skóry ale zmniejszają tez ryzyko nowotworów. W składzie oleju rzepakowego znajdują się tez witaminy D, A i K. Olej ten łagodzi też objawy zapalenia stawów oraz reguluję przemianę materii.

Zaraz po oleju lnianym jest on jednym z najbardziej zdrowych olejów! Warto zaznaczyć że wszystkie zdrowe właściwości ma olej rzepakowy nierafinowany – tłoczony na zimno.