SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

  • 18 dag pełnoziarnistych herbatników maślanych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/4 kg zmielonego sera śmietankowego
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • po łyżeczce skórki startej z cytryny i pomarańczy
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • cukier puder do posypania

Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć na drobne kawałki. Przesypać do miski, dodać masło. Zagnieść, aż składniki się połączą.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno przykryć masą maślano-herbatnikową. Tortownicę wstawić do lodówki na 10 minut.
Ser utrzeć z cukrem, mąką, skórką cytrynową i pomarańczową oraz aromatem. Dalej ucierać, dodając stopniowo jajka i żółtka.
Masę serową wyłożyć na masę herbatnikową, wierzch wyrównać. Piec 15 minut w temp. 200 st C, zmniejszyć temperaturę do 130 st C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.
Wystudzony sernik wstawić na noc do lodówki. W papierze wyciąć szablon, np. kontur gwiazdki. Przykładając szablon, przez sitko posypać sernik cukrem pudrem.