SKŁADNIKI NA OK. 30 SZTUK

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • kieliszek (50 ml) spirytusu lub rumu
  • 1/4 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • sól
  • słoik konfitury morelowej lub z róży
  • 3/4 kg smalcu
  • cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić.
Żółtka utrzeć z całym jajkiem i resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Dodać do przesianej mąki. Wlać rozczyn, resztę mleka, spirytus lub rum. Dodać szczyptę soli, wyrobić ciasto.
Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać masło. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywać niewielkie porcje, formować krążki (można też ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć krążki). Na środek nakładać po łyżeczce konfitur, zlepiać ciasto nad nadzieniem. Układać na posypanej mąką stolnicy zlepioną stroną do dołu. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Na gorący tłuszcz kłaść pączki. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na bibule. Posypać cukrem pudrem.