Składniki na 16 porcji

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • kieliszek brandy
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 8 żółtek ugotowanych na twardo
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • skórka pomarańczowa 

Czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć w brandy. Ser i żółtka zmielić. Kostkę miękkiego masła utrzeć z 2 szklankami cukru pudru. Dodawać po łyżce ser z żółtkami, cały czas ucierać.
2 łyżki masy serowej odłożyć, do pozostałej wsypać czekoladę, orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachować do polewy).
Masę serową nałożyć do wyłożonej gazą wysokiej formy z dziurką (można wykorzystać kubełek po lodach, w dnie wyciąć otwór).
Przykryć talerzykiem, obciążyć np. słoikiem z wodą. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Pozostałe masło rozpuścić. Wymieszać z odłożoną masą serową, resztą cukru pudru i kakao. Wystudzić, wymieszać z brandy. Paschę wyjąć na talerz, ozdobić polewą i skórką.