Składniki na 4 porcje

  • 4 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oliwy
  • 150 ml mleka
  • 20 dag twarogu naturalnego, np. Campina
  • 20 dag bryndzy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • olej
  • sól, pieprz

Mleko zmiksować ze szczyptą soli, jednym jajkiem, mąką i 4 łyżkami oliwy, ciasto odstawić na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć po kolei 4 duże naleśniki, zdjąć, trzymać w cieple.
Czosnek obrać, posiekać. Twaróg i bryndzę wymieszać z pozostałym jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku, bazylią, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz podzielić na 4 porcje. Rozłożyć na połowie każdego naleśnika, po czym naleśniki poskładać na pół.
Blachę lub formę żaroodporną natłuścić oliwą, ułożyć naleśniki, posypać je parmezanem. Zapiekać 5 minut w temperaturze 180°C. Podawać z zieloną sałatą i rzodkiewką.