Składniki na 6 porcji

  • 80 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • cebula
  • czerstwa bułka
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki masła
  • pęczek natki
  • sól, pieprz

Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę.
Mięso połączyć z bułką i cebulą, wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Natkę posiekać, łyżkę odłożyć. 1/3 masy mięsnej wymieszać z natką, a resztę z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Podłużną blaszkę natłuścić łyżką masła i kolejno wykładać: cienką warstwę mięsa, 1/2 mięsa z natką, grubszą warstwę mięsa, resztę mięsa z natką i na koniec samo mięso.
Wierzch wyrównać, polać resztą stopionego masła. Piec 45 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia posypać odłożoną natką.