Składniki na 6 porcji

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • cebula
  • łyżeczka kminku
  • 1/4 kostki masła
  • 15 dag bryndzy
  • sól, pieprz, majeranek

Nadzienie: ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedzić, obrać, zemleć z połową bryndzy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać do ziemniaków z bryndzą, przyprawić obficie pieprzem i do smaku solą.
Ciasto: mąkę przesiać do miski i wlać ok. 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać, szybko zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki masła i szczyptę soli, jeszcze raz dokładnie zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty o boku 6 cm. Na każdym placku ułożyć łyżeczkę farszu, złożyć i zlepić.
Pierożki wkładać do osolonego wrzątku, gotować 6 min, odcedzić.
Resztę masła stopić. Pierożki rozłożyć na talerze, polać masłem, posypać majerankiem oraz resztą pokruszonej bryndzy.