Składniki na 6 porcji

  • 15 dag drobnego makaronu
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 10 dag szynki
  • 6 dag mozzarelli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, cukier

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, ostudzić.
Mozzarellę i szynkę pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki. Makaron, ser, szynkę, kukurydzę i pomidorki włożyć do salaterki.
Łyżkę soku z cytryny utrzeć z olejem, szczyptą soli i pieprzu, polać sałatkę.
Majonez, jogurt, sos worcester, skórkę z cytryny i resztę soku z cytryny wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę, wymieszać. Udekorować bazylią.