SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • słoik marynowanych grzybów: maślaków, podgrzybków lub borowików (250 g)
  • 2 małe cebule
  • marchewka 
  • 2  kwaskowate, winne jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • ewentualnie szczypta cukru

- Grzyby dokładnie osączyć z zalewy, duże pokroić w kawałki.
- Jabłka umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki. Natychmiast skropić sokiem z cytryny.
- Cebule obrać, pokroić w piórka. Marchewkę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Każdy plasterek dekoracyjnie ponacinać na brzegu w taki sposób, żeby powstał kwiatuszek.
- Składniki sałatki włożyć do salaterki, lekko wymieszać i obficie posypać pieprzem. Jeśli smak sałatki okaże się zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru.

SOS WINEGRET

Jeśli jabłka dodane do sałatki nie będą dość soczyste, całość można skropić sosem winegret (ale bez tradycyjnego dodatku w postaci natki).