SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 łyżki marynowanych wiśni
  • 10 marynowanych śliwek
  • duża gruszka
  • 15 dag żółtego sera, np. edamskiego
  • 10 dag wędzonej szynki
  • kawałek białej części pora lkilka gałązek koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

- Olej i ocet wlać do szklanej salaterki, wymieszać. Dodać cukier, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.
- Gruszkę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Por oczyścić, pokroić w krążki. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Śliwki pokroić w ćwiartki.
- Wszystkie składniki razem z wiśniami włożyć do salaterki z sosem. Całość wymieszać, wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z ciemnym pieczywem.