• 30 dag filetów śledziowych solonych
  • duża cebula
  • łyżka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • mleko
  • słodka papryka, pieprz
  • 8 kromek razowego chleba lew. łyżka kaparów

- Śledzie moczyć w mleku 2 godz. Umyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, posiekać. Musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę z oliwek połączyć. Dodać śledzie, cebulę, natkę, szczypiorek i ew. kapary, wymieszać, przyprawić pieprzem i papryką.
- Żółtka posiekać. Z chleba wyciąć krążki. Na każdym uformować okrągłe porcje tatara, posypać posiekanym żółtkiem. Udekorować gałązkami natki.