Na 12 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka maślanki
  • torebka cukru waniliowego
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do foremek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i sodą. Dodać 6 dag migdałów i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem i aromatem migdałowym. Wymieszać z miękką margaryną. Wlać maślankę, całość dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z dodatkami i szybko przemieszać. Masę nałożyć do foremek posmarowanych tłuszczem i lekko posypanych mąką.
Resztę posiekanych migdałów wymieszać z cukrem waniliowym, mieszanką posypać mufinki. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone mufinki pozostawić na 10 minut w foremkach, potem wyjąć i wystudzić.
Powidła przetrzeć, nałożyć do szprycy, wypełnić nimi mufinki (najpierw trzonkiem łyżki zrobić otwory). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.