Na 12 sztuk
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 dag posiekanych orzechów laskowych
- szczypta soli
- 1/2 szklanki likieru kawowego
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
- jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu orzechowego lub kawowego
- torebka czekoladowej polewy do ciast
- 12 orzechów laskowych
- tłuszcz i mąka do foremek
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i sól. Likier wymieszać z kawą.
Jajko ubić z cukrem, olejem, jogurtem i alkoholem z kawą. Dodać mąkę z dodatkami, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych foremek.
Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Polewę rozpuścić, polać wystudzone mufinki, udekorować orzechami.