Na 12 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 dag posiekanych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki likieru kawowego
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu orzechowego lub kawowego
  • torebka czekoladowej polewy do ciast
  • 12 orzechów laskowych
  • tłuszcz i mąka do foremek

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i sól. Likier wymieszać z kawą.
Jajko ubić z cukrem, olejem, jogurtem i alkoholem z kawą. Dodać mąkę z dodatkami, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych foremek.
Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Polewę rozpuścić, polać wystudzone mufinki, udekorować orzechami.