Na 4 porcje

  • 80 dag filetów z piersi kurczaka
  • 3 cebule
  • 4 łyżki curry
  • łyżeczka pasty curry
  • puszka mleka kokosowego (ok. 250 ml)
  • 400 ml bulionu drobiowego z kostki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pęczek dymki
  • świeża papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Filety opłukać, pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Dymki opłukać i wraz ze szczypiorem pokroić w krążki.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać mięso, curry i pastę curry, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, smażyć minutę.
Mięso wyjąć, na tę samą patelnię wlać mleko kokosowe wymieszane z bulionem i śmietaną, gotować 5 minut. Włożyć mięso i gotować kolejne 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody, dodać do potrawy, wymieszać i zagotować.
Dymkę włożyć na 30 sekund do wrzącej wody, osączyć na sicie. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.
Potrawkę wyłożyć na wąski półmisek, udekorować dymkami i chili, podawać z ryżem.