„Wieprzowina  pieczona i duszona  z rozmarynem i czosnkiem”

Przepis na 2 osoby

Składniki : 

Łopatka wieprzowa  udziec 0,7  kg
Rozmaryn 3 gałązki
Cebula 2 szt.
Marchew 1 szt.
Seler naciowy 100 g
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Ocet balsamiczny 0,2 l
Ocet jabłkowy
Kawa expreso  0.1 l
Cukier  2 łyżki
Maka przenna 3 łyżki
Masło 1 łyżka
Oliwa z oliwek

Przyprawy KAMIS:
Sól morska
Pieprz młotkowany
Czosnke płatki
Liśc laurowy
Papryka słodka
Ziarna kolendry
Tymianek
Ziele angielskie

Sposób wykonania:


Sos kawowy: ocet balsamiczny gotujemy na wolnym ogniu z cukrem i kawą expreso – zagęszczamy zaklepką z mąki i masła, doprawiamy do smaku.

Marynaty :

Zobacz także:

1. Wieprzowinę  nacieramy czosnkiem, rozmarynem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem i owijamy w folię aluminiową z liściem laurowym, dodajemy masło i pieczemy przez 2 godz. w tem 160˚ C.

2. Wieprzowinę nacieramy suchymi przyprawami (Mielimy w blenderze: ziarna kolendry, paprykę słodką, liść laurowy, pieprz młotkowany, tymianek, czosnek i rozmaryn)  związujemy sznurkiem i obsmażamy na patelni z warzywami, doprawiamy solą i podlewamy bulionem – dusimy pod przyukryciem ok 1,5 h.

Zagotować wodę, ocet jabłkowy i wino białe w stosunku 1:1/2:1  z cebulką, czosnkiem i rozmarynem , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marynatę studzimy, mieszamy z oliwą z oliwek i zalewamy mięsem – marynujemy kilka godzin z warzywami. Pieczemy w foli aluminiowej.


„Lazania  mięsna  zapiekana z beszamelem”

Przepis na 2 osoby

Składniki : 


Wołowina 300 g
Wieprzowina 200 g
Makaron do lazani (15 płatków)
Sos pomidorowy 200 ml
Ser do zapiekania 150 g
Masło 60 g
Mąka przenna  60 g
Mleko 0, 5 l
Cebula
Czosnek 1 zabek
Bazylia 2 gałązki

Przyprawy KAMIS:
Gałka muszkatałowa
Oregano
Sól morska
Pieprz biały

Sposób wykonania :

SOS BESZAMEL

0,5 L MLEKO
60 G MĄKA
60 G MASŁO
SÓL, SWIEŻO MIELONY PIEPRZ, ŚWIEŻO TARTA GAŁKA MUSZKATAŁOWA
CZOSNEK

Z MASŁA I MĄKI SPORZĄDZAMY ZASMAŻKĘ JASNĄ 1GO STOPNIA I ROZPROWADZAMY JĄ MLEKIEM TAK JAK SOS BESZAMELOWY, DOPRAWIAMY DO SMAKU GAŁKĄ MUSZKATAŁOWA , SOLĄ I PIEPRZEM.
MIĘSO MIELIMY 2 RAZY W MASZYNCE I SMAŻYM Y Z CEBULKĄ I CZOSNKIEM POKROJONYM W KOSTKĘ , DOPRAWIAMY DO SMAKU SÓLĄ , PIEPRZEM I ZIOŁAMI, A NASTĘPNIE ZALEWAMY SOSEM POMIDOROWYM.
SER TRZEMY NA GRUBYM OCZKU
PRZEKŁADAMY W BLASZCE NAPRZEMIAN SOS, MAKARON, SOS, FARSZ, SOS, MAKARON ITD, OSTATNIĄ WARSTWĘ POSYPUJEMY SEREM
PIECZEMY W TEMP. 160 °C OK 50 MI

„Wołowina z woka w sosie pieprzowym z pędami bambusa”

Przepis na 2 osoby

Składniki : 

Wołowina 350 g
Cebula biała 1 szt
Pendy bambusa 60 g
Papryka czerwona 1 szt
Bok choy 100 g
Mąka ziemniaczana 2 łyzki
Sos sojowy jasny
Sos sojowy ciemny
Sos ostrygowy
Sos sezamowy

Przyprawy KAMIS:
Czosnek płatki
Sól morska
Pieprz młotkowany

Sposób wykonania :

Mięso wołowe kroimy w łezki i przesmażamy na gorącej patelni.
Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka.
Na rozgrzanym woku smażymy warzywa z czosnkiem pokrojonym w kosteczkę i kruszonym pieprzem.
Dodajemy mięso i podlewamy winem – odparowujemy.
Podlewamy rosołem i doprawiamy do smaku.
Zageszczmy mąką ziemniaczana wymieszaną z wodą.

„Szaszłyk z indyka i wieprzowiny marynowany z sosem curry   ”

Przepis na 2 osoby

Składniki : 

Indyk (pierś) 200 g
Polędwiczka wieprzowa 200 g
Pieczarki 100 g
Cebula biała 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Papryka żółta 1 szt.
Mleko kokosowe ½ szklanki
Śmietana ½ szklanki
Imbir 1 szt.
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Sos rybny

Przyprawy KAMIS:
Sos curry
Przyprawa do indyka
Przyprawa do potraw z grilla
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Musztarda chrzanowa

Sposób wykonania :

Indyka i wieprzowinę kroimy w kostkę i przekładamy do 2 oddzielnych miseczek.
Wieprzowinę marynujemy musztardzie, przyprawie do mięsa wieprzowego, soli i pieprzu – podlewamy olejem.
Indyka marynujemy w imbirze, w przyprawie do indyka, przyprawie do potraw z grila i oliwie z oliwek.
Sos curry przygotowujemy w następujący sposób: smażymy pastę curry na odrobinie oliwie z oliwek, zalewamy mlekiem i śmietaną, doprawiamy sosem rybnym i cukrem.
Warzywa kroimy do rozmiarów mięsa i nadziewamy po kolei na patyczek bambusowy - zaczynajac i kończąc mięsem.
Grilujemy z każdej strony, obracając co kilka minut.