Składniki na 8 porcji:

Ciasto:

  • 30 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 350 g mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Obłożenie:

  • 5 pomidorów
  • 250 g wędzonych szprotek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

Drożdże wymieszać z 4 łyżkami podgrzanego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąć, razem z pozostałym mlekiem, jajkiem i solą dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Posmarować połową oliwy i odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8 części. Z każdej uformować placek. Wierzchy placków posmarować resztą oliwy i roztrzepanym jajkiem.

Pomidory opłukać, pokroić w plastry lub kawałki. Obłożyć nimi placki. Z rybek usunąć głowy i ewentualnie ogony. Ułożyć na pomidorach. Oprószyć serem, oregano, solą, pieprzem. Piec ok. 20 minut w 180°C.