Składniki na 4 porcje

70 dag białej kapusty
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 dag masła
1–2 łyżki cukru
łyżeczka kminku
400 ml białego, wytrawnego wina
400 ml bulionu drobiowego
250 ml śmietany kremówki
pęczek natki
łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
3 łyżki ostrej musztardy
2 szczypty chili
sól

Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować. Jajka ugotować na twardo. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Masło stopić w rondlu, wsypać cukier, rozpuścić. Dorzucić cebulę i kapustę, smażyć 10 min. Dodać kminek i czosnek, podlać winem i bulionem wymieszanym ze śmietaną. Przykryć, gotować 20 min na małym ogniu.
Jajka obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i posiekać. Jajka i natkę dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i chili.