Najbardziej wyrafinowana kuchnia azjatycka stała się u nas bardzo modna. W Japonii nie tylko parzenie herbaty, ale też przyrządzanie posiłków jest sztuką. Potrawy urzekają harmonią barw, kształtów, smaków i niezwykłą dbałością o estetykę.
Najbardziej wyrafinowana kuchnia azjatycka stała się u nas bardzo modna. W Japonii nie tylko parzenie herbaty, ale też przyrządzanie posiłków jest sztuką. Potrawy urzekają harmonią barw, kształtów, smaków i niezwykłą dbałością o estetykę.
4 porcje,
Przygotowanie: 20 min
Składnik
40 dag filetu z łososia
sól
po szczypcie czarnego pieprzu młotkowanego i białego sezamu
0,3 dag suchego wakame
5 dag marynowanej rzodkwi
5 dag pora
ogórek
po łyżce imbiru marynowanego i kiełków fasoli mung
łyżka sosu teriyaki TaoTao
Sos:
łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego TaoTao
1/2 łyżeczki posiekanego marynowanego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 / 4
1
Łososia oczyszczamy, formujemy 2 kawałki. Przyprawiamy i zanurzamy w sezamie i dociskamy dłonią.
3 / 4
2
Wakame zalewamy wodą i odstawiamy. Warzywa kroimy na paseczki i mieszamy z imbirem, kiełkami i sosem teriyaki. Polewamy przygotowanym sosem, dodajemy kolendrę. Wodorosty osączamy i dodajemy do sałatki.
4 / 4
3
Na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy łososia sezamem do dołu. Przekręcamy i upalamy do momentu ścięcia mięsa z każdej strony.