Składniki na 2 porcje

  • 20 dag filetów śledziowych w sosie śmietanowym
  • słoiczek (25 dag) marynowanych buraczków
  • 1/3 kalafiora
  • szalotka lub mała cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 filety śledziowe w oleju do dekoracji
  • sól, pieprz

Kalafior podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki curry, gotować 8 minut. Odcedzić, ostudzić.
Buraczki osączyć z zalewy, pokroić w małą kostkę. Szalotkę lub cebulę obrać, drobno posiekać. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
Śledzie w sosie śmietanowym połączyć z cebulką, resztą curry i szczypiorkiem, dodać kalafior, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Filety śledziowe w oleju pokroić w paseczki. Sałatkę śledziową ułożyć na środku talerza, obłożyć buraczkami. Wierzch udekorować pokrojonymi w paski filetami.