• 3 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 30 dag chudej szynki
  • 2 łyżki oleju
  • torebka ryżu
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ryż ugotuj na sypko. Bakłażany umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką usuń pestki i część miąższu. Bakłażany posól wewnątrz i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj drobno pokrojony miąższ, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony w kostke pomidor, duś do miękkości. Wymieszaj z ryżem, przypraw solą, pieprzem i oregano. Połówki bakłażanów osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj w środku olejem, napełnij farszem. Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szynkę, ułóż na farszu. Gotowane łódeczki z bakłażanów w posmarowana olejem folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 45 minut. posyp posiekana natką.